Klantenservice
0
Beddenbriljant - Maandag 15 Mei 2023

Koudschuim of pocketvering matras? | Keuzehulp

Ben je op zoek naar een nieuw matras? Dan ben je vast weleens de termen koudschuim en pocketvering tegengekomen. Koudschuim matrassen en pocketvering matrassen zijn populaire matrassen en lijken in veel opzichten op elkaar. Maar welk matras is beter: een koudschuim- of pocketvering matras? In dit artikel lichten we de verschillen tussen de twee soorten matrassen toe en gaan we dieper in op de voor- en nadelen. Zo kun je zelf een weloverwogen keuze maken.

Koudschuim

Koudschuim of ‘foam’ is schuim van polyurethaan. Het schuim wordt ook wel High Resilience schuim genoemd en dat is niet voor niets. Koudschuim is namelijk zeer veerkrachtig. Door deze fijne eigenschap is het schuim uitermate geschikt voor het vervaardigen van stevige matrassen.

Wil je weten waar koudschuim zijn naam aan dankt? Deze informatie en meer lees je in onze blog ‘Wat is een koudschuim matras?

Voordelen van een koudschuim matras

 • Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie door de open celstructuur.
 • Past zich eenvoudig aan het lichaam aan en biedt daardoor optimale ondersteuning.
 • Veerkrachtig.
 • Nauwelijks kans op kuilvorming.
 • Hypoallergeen, dus geschikt voor mensen met allergieën.
 • Voelt koel aan.

Nadelen van een koudschuim matras

 • Voelt minder zacht aan dan andere matrassoorten.
 • Een vrij dik en zwaar matras.
 • Relatief duur.

Pocketvering

Zoals de naam misschien al doet vermoeden bestaat een pocketvering matras uit veren die verpakt zijn in zakjes (pockets). De veren kunnen apart van elkaar bewegen zodra er druk op wordt uitgeoefend. Om de pocketveren zit een schuimrubberen laag.

Lees meer over de opbouw van een pocketvering matras in de blog ‘Wat is een pocketveer matras?

Voordelen van een pocketvering matras

 • Goede ventilatie en luchtcirculatie door de ruimte tussen de pocketveren.
 • Biedt veel ondersteuning, doordat de veren afzonderlijk van elkaar bewegen en in ‘comfortzones’ zijn geplaatst (veren van verschillende stevigheid zijn met elkaar gecombineerd).
 • Geschikt voor elk lichaamsgewicht.
 • Goedkoper dan veel andere matrassoorten.

Nadelen van een pocketvering matras

 • Minder hygiënisch dan andere matrassoorten.
 • Ruimteverlies door schuimrubberen omlijsting.

De verschillen tussen koudschuim en pocketvering

Hoewel een foam matras en een pocketvering matras op veel punten vergelijkbaar zijn, zitten er ook verschillen tussen de twee matrassen. Hieronder hebben we belangrijkste kenmerken van de twee matrassen naast elkaar gezet, zodat je precies het verschil tussen koudschuim en pocketvering kunt zien. 

Kenmerken koudschuim matras

Kenmerken pocketvering matras

Volledig gemaakt van schuim

Heeft een kern van pocketveren en een (afdek)laag van schuim

Open celstructuur

Celstructuur afhankelijk van de schuimrubberen afdeklaag 

Kuilvorming komt niet/nauwelijks voor

Kuilvorming deels afhankelijk van de schuimrubberen afdeklaag

Levensduur: 12-15 jaar

Levensduur: ca. 10 jaar

Hypoallergeen

Hypoallergeen

 

De overeenkomsten tussen koudschuim en pocketvering

Zoals je kunt lezen zijn de verschillen tussen de twee matrassoorten klein. Koudschuim matrassen en pocketvering matrassen hebben echter grote overeenkomsten. Zo bieden ze beide een goede ondersteuning en een hoog ligcomfort. Daarnaast beschikken ze over een hoog ventilerend vermogen. Dit zijn populaire eigenschappen voor een matras. Beide soorten matrassen zijn voor alle typen bedbodems geschikt. Niet zo gek dus, dat zowel koudschuim matrassen als pocketveer matrassen veel verkochte matrassen zijn!

Wat is beter: koudschuim of pocketvering?

Nu je de verschillen en overeenkomsten weet, vraag je je misschien af: wat is beter, koudschuim of pocketvering?

Zowel koudschuim als pocketveren staan garant voor de perfecte ondersteuning van het lichaam en jarenlang slaapcomfort. De keuze is dan ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je ’s nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.

Weet je nog niet zeker of een koudschuim of pocketvering matras geschikt is voor jou en wil je eerst andere matrassoorten uitsluiten? In onze blog ‘soorten matrassen hebben we alle matrassen voor je op een rij gezet.

Nieuws & updates

Recente artikelen