Klantenservice
0
Beddenbriljant - Donderdag 30 November 2023

Wat is de ideale hoogte van een boxspring?

De gemiddelde hoogte van een boxspring is 50 tot 60 cm. Een boxspring is vaak hoger dan een normaal bed. In deze blog lees je alles over hoe hoog een boxspring is en wat de hoogte van een boxspring bepaalt.

Gemiddelde hoogte van een boxspring

Een boxspring is vaak een stuk hoger dan een normaal bed. Een normaal bed bestaat uit een bedframe met of zonder poten, een lattenbodem en een matras. Een normaal bed is gemiddeld zo’n 40 cm hoog.

De hoogte van een  boxspring is afhankelijk van de poten, het onderstel, het matras en de topper. De gemiddelde hoogte van zo’n boxspring is 50 tot 60 cm, maar er zijn ook boxsprings met een hoogte van 70 cm.

Een van de voordelen van een boxspring is dat je door die hoogte makkelijker in en uit bed stapt. Benieuwd naar meer verschillen, zoals het type frame en de gebruikte veringen? Lees dan onze blog over het verschil tussen een boxspring en bed.

Wat bepaalt de hoogte van een boxspring?

Dankzij de verschillende lagen van een boxspring, slaapt een boxspring erg lekker. Door die verschillende onderdelen, komt een boxspring hoger uit dan een normaal bed. Alle onderdelen van de boxspring zijn in verschillende hoogtes te verkrijgen. De opbouw van een boxspring bepaalt de uiteindelijke hoogte en de uitstraling van jouw bed.

De pootjes

Vrijwel alle boxsprings hebben pootjes onder de matrasbodem of het onderstel. Deze pootjes zijn tussen de 5 (laag) en 10 (hoog) cm hoog. De pootjes hebben hiermee invloed op de hoogte en uitstraling van het uiteindelijke bed. In sommige gevallen zitten de pootjes vast onder de boxspring. Controleer eerst of de pootjes van jouw bed te demonteren zijn, voordat je nieuwe pootjes uitzoekt.

Het onderstel

Boven de pootjes zit het onderstel. Deze heeft geen vaste hoogte. De hoogte van het onderstel loopt uiteen van 20 tot 30 cm. Dit is vooral afhankelijk van de dikte van het matras. Hoe dikker het matras, hoe hoger het onderstel. Hierdoor krijg je een rustige en afgewerkte look.  

Het hoofdbord dat is bevestigd aan het onderstel, verschilt ook per bed in hoogte. De boxspring wordt hierdoor niet hoger. De hoogte van het hoofdbord van de boxspring levert wel een mooi, net en stoer aanzicht op. Een hoofdbord zorgt er ook voor dat je lekker zacht tegen het hoofdeinde van je bed aan kan zitten om te lezen of een film te kijken.

Het matras

Na het onderstel volgt het belangrijkste gedeelte van je bed: het matras. Matrassen verschillen in hoogte. In de regel geldt: hoe dikker het matras, hoe comfortabeler je ligt. Een dikker matras zorgt er ook voor dat je boxspring langer mee gaat. Voor zwaardere mensen is een dikkere boxspring aan te raden. Dit biedt meer ondersteuning tijdens het slapen. De meeste matrassen zijn tussen de 15 en de 25 cm hoog.

Een boxspring ziet er het mooiste uit wanneer het onderstel en het matras op elkaar afgestemd zijn. Dit doe je door deze onderdelen in verhouding van elkaar te houden.

Bekijk het aanbod matrassen van Beddenbriljant, en kies de geschikte dikte matras voor jouw boxspring.

De topper

Tot slot de topper! Een topper verlengt de levensduur van je matras. Ook het comfort wordt naar een hoger niveau getild omdat toppers lekker zacht zijn. De meeste toppers zijn tussen de 5 en de 10 cm dik. Hier geldt hetzelfde als bij de matrassen: dikkere toppers bieden meer comfort.

Ook een topper aanschaffen? Bekijk dan nu alle topmatrassen van Beddenbriljant.

Kortom: hoe hoog is een boxspring?

Je kan helemaal zelf bepalen hoe hoog jouw boxspring wordt. Houd je van een lage instap of juist van een hoge? Dat is allemaal aan te passen. We hebben een rekenvoorbeeld om te illustreren hoe hoog een boxspring kan zijn. We nemen van ieder onderdeel het gemiddelde:

Pootjes van 7,5 cm, onderstel van 25 cm, matras van 20 cm en topper van 7,5 cm = 60 cm hoog.

Dit is 20 centimeter hoger dan een gemiddeld bed!

Hoe bepaal je de juiste hoogte van je boxspring?

Met een boxspring van de juiste hoogte, stap je makkelijker in en uit bed. Ook het bed opmaken is een stuk makkelijker. Er is niet één juiste hoogte van een boxspring, want geen enkel lichaam, wensen of behoeften zijn hetzelfde.

Wel is er een stelregel om te bepalen welke hoogte voor jou geschikt is.

Je bepaalt de hoogte door op de boxspring te gaan zitten. Maken je knieën een hoek van 90 graden? Dan is deze hoogte geschikt voor jou. Je kunt nog een test doen. Ga naast het bed gaan staan en kijk tot waar je knieholte komt. Komt de bovenkant van het matras/de topper tot jouw knieholte? Dan is dat de ideale hoogte om in bed te stappen.

Heb je vragen over de juiste hoogte voor jouw boxspring? Neem voor advies gerust contact op met Beddenbriljant via [email protected] of +31 (0)85 086 9955.

Kan je de hoogte van een boxspring aanpassen?

Je kunt de hoogte van veel boxspings aanpassen. Dit doe je bijvoorbeeld door andere pootjes onder je boxspring te bevestigen. Zo verhoog of verlaag je de boxspring in een handomdraai naar jouw ideale hoogte.

Let hierbij wel op dat je stevige pootjes kiest. Hoe hoger de pootjes, hoe eerder het bed gaat wiebelen. Liever geen nieuwe pootjes aanschaffen? Je kunt de hoogte ook corrigeren door een hoger (of lager) matras en/of topper te kiezen.

Benieuwd geworden naar een boxspring? Bekijk ons ruime assortiment boxsprings en zoek vandaag nog jouw nieuwe boxspring met ideale hoogte uit!

Nieuws & updates

Recente artikelen