Klantenservice
0
Beddenbriljant - Vrijdag 19 Augustus 2022

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

In de zoektocht naar een nieuw matras, kom je al snel bij de termen koudschuim en traagschuim uit. Maar wat zijn nu precies koudschuim en traagschuim matrassen? En wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim? We leggen het aan je uit!

Wat is koudschuim?

Wat is een koudschuim matras? Een koudschuim matras is gemaakt van PU-schuim en staat erom bekend dat het goede ondersteuning geeft gedurende de nacht. Dit komt doordat koudschuim tegendruk geeft. Je zakt er dus niet zo snel in weg en het matras voelt vaak wat steviger aan.

Daarnaast houdt koudschuim weinig warmte vast, waardoor het een fijne optie is voor mensen die het snel warm hebben. We hebben de voor- en nadelen van koudschuim op een rij gezet:

Voordelen:

 • Blijft koel gedurende de nacht (ventileert goed);
 • Goede ondersteuning;
 • Veerkrachtig (nauwelijks kuilvorming);
 • Gaat lang mee.

Nadelen:

 • Koudschuim matrassen zijn zwaarder dan traagschuim matrassen;
 • Bij koudschuim matrassen is er veel verschil in kwaliteit. Zit er een hoog percentage Polyol in, dan is de kwaliteit over het algemeen beter.

Wat is traagschuim?

Wat is een traagschuim matras? Een traagschuim matras wordt ook wel een memory foam matras genoemd. Memory foam wordt gemaakt van polyurethaan en vormt zich naar het lichaam als je erop gaat liggen. Het vermindert de drukpunten van je lichaam, waardoor je tijdens het slapen een beetje een ‘zwevend’ effect ervaart.

Voordelen:

 • Vormt zich naar het lichaam;
 • Houdt warmte vast: dus ideaal als je het vaak koud hebt in bed;
 • Drukverlagend: fijn als je last hebt van je rug of gewrichten.

Nadelen:

 • Houdt warmte vast: deze stond ook in het lijstje voordelen. Maar als jij het ’s nachts juist vaak warm hebt, is dit een nadeel;
 • Minder comfortabel met draaien: een traagschuim matras vormt zich naar je lichaam door je lichaamswarmte. Draai je veel in bed, dan duurt het even voordat het matras zich naar je lichaam vormt.
 


Traagschuim matras opbouw

Opbouw koudschuim

Koudschuim matras opbouw

Opbouw traagschuim

 

Koudschuim of traagschuim matras: wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een koudschuim en traagschuim matras is de manier waarop het matras ondersteuning geeft. Bij een koudschuim is de tegendruk over het gehele matras verdeeld. Het matras biedt overal evenveel steun.

Traagschuim vormt zich daarentegen juist naar het lichaam. Daardoor voel je minder tegendruk bij een traagschuim matras. Dit maakt traagschuim vaak geschikt voor mensen met rugklachten. In de blog ‘koudschuim of traagschuim bij rugklachten’ gaan we hier verder op in.

Traagschuim of koudschuim topper?

Koudschuim en traagschuim wordt gebruikt voor ‘gewone’ matrassen, maar er zijn ook koudschuim toppers en traagschuim toppers. Heb je bijvoorbeeld een boxspring, dan is het eerste matras vaak gemaakt van pocketvering of bonellvering. Het matras dat daarbovenop ligt (de topper) kun je aanpassen aan jouw behoeften. Dit kan dus door te kiezen voor een koudschuim of traagschuim topper.

Wil je meer weten over de verschillende soorten toppers of weet je niet precies wat een topper is? Lees dan onze blogs ‘Wat is een topper?’ en ‘Welke topper kiezen?’.

Meer informatie over matrassen en toppers

Nu je het verschil tussen een koudschuim en traagschuim matras weet ben je misschien benieuwd of er nog andere soorten matrassen bestaan. Op onze blog pagina plaatsen we regelmatig artikelen die jou helpen met de keuze voor het juiste matras.

Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn bereikbaar op 085-0869955 of via [email protected]

Nieuws & updates

Recente artikelen