Klantenservice
0
Beddenbriljant - Zaterdag 24 September 2022

Wat is een goed matras? Je leest het hier!

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een goede nachtrust is een goed matras. Het moet je lijf de juiste ondersteuning bieden gedurende de nacht. Zodat je ’s ochtends uitgerust wakker wordt en niet met nekpijn, schouderpijn of rugpijn. In dit artikel gaan we verder in op de vraag: ‘wat is een goed matras?’ en helpen we jou met het vinden van het ideale matras.  

Wat voor matras heb ik nodig?

Wat voor jou het ideale matras is, is voor een ander misschien helemaal geen succes. De vraag ‘wat voor matras heb ik nodig?’ is dus niet simpel te beantwoorden. Het matras dat je nodig hebt hangt af van verschillende factoren:

  • Lengte
  • Lichaamsgewicht
  • Slaaphouding
  • Lichamelijke klachten
  • Eventuele allergieën

Lengte

Een standaard matras is 200 cm. Voor mensen met een gemiddelde lengte is dit prima. Maar ben je wat langer, dan is het fijn om wat meer ruimte te hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig extra lange matrassen van 210 of 220 cm.

Twijfel je of je een normaal of extra lang matras nodig hebt? De vuistregel is om 20 cm bij je eigen lengte op te tellen. Ben je 1,80 cm lang? Dan is een matras van 200 cm prima. Ben je 1,95 cm lang? Ga dan voor een matras van 220 cm.

Lichaamsgewicht

Daarnaast bepaalt ook je postuur en lichaamsgewicht welk matras voor jou de beste keuze is. Ben je bijvoorbeeld wat breder gebouwd, dan is het fijn om voor een breder matras te kiezen (bijvoorbeeld 100 cm i.p.v. 80 of 90 cm). Voor je lichaamsgewicht geldt: hoe hoger je gewicht, hoe steviger het matras over het algemeen mag zijn. 

Slaaphouding

Ben je een zijslaper, rugslaper of buikslaper? Bijna iedereen heeft een vaste voorkeur. Die voorkeur bepaalt o.a. welk type matras geschikt is voor jou. Later in dit artikel bespreken we de meest geschikte matrassen voor elk type slaper.

Lichamelijke klachten

Heb je last van lichamelijke klachten? Dan is het kiezen van het juiste matras extra belangrijk. Dit kan rug-, schouder, nek- en heuppijn helpen verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Omgekeerd kan een te zacht of hard matras lichamelijke klachten juist verergeren. Let er bij de zoektocht naar een goed matras daarom op dat het matras de juiste ondersteuning en tegendruk biedt. Een matras met verschillende zones is in dit geval een goede optie.

Eventuele allergieën

Heb je last van een allergie, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie? Dan is het belangrijk om daar op te letten bij het uitkiezen van een nieuw matras. Pocket- en binnenveringmatrassen zijn hiervoor het minst geschikt, omdat er veel open ruimtes in het matras aanwezig zijn. Huisstofmijt en stof kan hierin ophopen. Daarnaast zijn er in sommige matrassen chemische stoffen (zoals pesticiden en brandvertragers) verwerkt.

Wil je er zeker van zijn dat je matras antiallergisch is? Koop dan een matras met een van de volgende certificaten:

  • CE label;
  • Öko-tex keurmerk;
  • LGA certicaat;
  • HygCen certificaat;
  • Medisch getest certificaat;
  • CertiPUR certificering.

Wat is een goed matras voor mij?

Je slaaphouding heeft een grote invloed op het type matras dat je het beste kunt kiezen. Om je te helpen, hebben we de beste matrassen voor elk type slaper op een rij gezet:

Goed matras voor zijslapers

Slaap je graag op je zij? Dan is het belangrijk dat je matras de contouren van het lichaam goed volgt. Je heupen, schouders en knieën moeten voldoende in het matras wegzakken. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je voldoende ondersteuning van het matras krijgt. In dit geval is een medium hard matras het beste. Ben je zwaarder dan 90 kg? Dan mag het matras iets steviger zijn.

Goed matras voor buikslapers

Voor mensen die graag op hun buik slapen adviseren wij een wat steviger matras, zoals een latex matras of pocketvering matras. Aangezien je op je buik ligt, is het belangrijk dat het matras wat tegendruk geeft. Hiermee voorkom je dat je last krijgt van je onderrug.

Goed matras voor rugslapers

Slaap je het liefst op je rug? Dan is het belangrijk dat de schouders, billen en bekken goed kunnen wegzakken in het matras. Een wat zachter matras is hiervoor het meest geschikt, omdat het zich goed naar je lichaam vormt.

Goed matras bij rugklachten

Rugklachten kunnen verergeren door te slapen op een verkeerd matras. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat je teveel wegzakt en te weinig ondersteuning hebt. En een te hard matras geeft teveel druk op de rug.

Maar wat is dan een goed matras bij rugklachten? Kies bij voorkeur voor een medium-hard matras, bijvoorbeeld een traagschuim matras. Dit geeft je voldoende ondersteuning, maar tegelijkertijd ook comfort.

Goed matras bij allergieën

Heb je allergieën, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie? Kies dan een antiallergisch matras dat vrij is van chemische stoffen. Een andere optie is om huisstofmijt hoezen te gebruiken. Deze hoezen beschermen je beddengoed en matras tegen huisstofmijt en andere allergieën. 

Hoe kies ik een matras?

Nu je weet waar je allemaal rekening mee moet houden, vraag je je vast af: hoe kies ik een matras? Om je te helpen, hebben we de verschillende soorten matrassen op een rij gezet:

Pocketvering matras

Een pocketvering matras is het meest geschikt voor mensen die van een stevig matras houden. Ook als je het snel warm hebt is pocketvering ideaal. Het materiaal ventileert namelijk goed, waardoor je ’s nachts lekker koel blijft.

Koudschuim matras

Ook een koudschuim matras is een goede optie als je het snel warm hebt in bed. Dit type matras ventileert goed, voelt koel aan en past zich goed aan op het lichaam. Draai je ’s nachts veel? Dan is koudschuim heel prettig: het materiaal veert namelijk snel terug naar de oorspronkelijke vorm.

Twijfel je tussen koudschuim of pocketvering? In de blog ‘Koudschuim of pocketvering?’ helpen we je met kiezen.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras is fijn voor mensen die last hebben van hun gewrichten, of gewoon graag wat meer ondersteuning willen. Dit type matras vormt zich langzaam naar het lichaam. Zo biedt het optimale ondersteuning en comfort.

Wil je meer weten over de verschillen tussen koudschuim en traagschuim? In de blog ‘Verschil koudschuim en traagschuim’ vergelijken we deze twee matrassen met elkaar.

Latex matras

Heb je graag een stevig matras, dat de warmte ’s nachts goed vasthoudt? Dan is een latex matras een goede optie. Het matras biedt goede ondersteuning en het zorgt ervoor dat je het niet snel koud krijgt.

Binnenveringmatras

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk matras, dat goed ventileert? Kijk dan eens naar onze binnenveringmatrassen. Een binnenveringmatras kan zowel hard als zacht zijn, dit hangt af van de dikte van de binnenvering en het aantal slagen. Goed om te weten: een binnenveringmatras wordt ook wel bonellvering matras genoemd.

Kindermatras

Vraag je je af wat een goed matras voor je kind is? Bij een kindermatras is het vooral belangrijk dat het matras geen comfortzones heeft. Dit is van belang omdat een kind nog groeit. Een matras voor volwassen bestaat namelijk uit een aantal zones die zachter of juist steviger zijn. Alle kindermatrassen uit ons assortiment voldoen aan deze eis. Bekijk hier onze collectie kindermatrassen.

Waar moet je nog meer op letten?

Heb je eenmaal het juiste matras gekozen? Houd er dan rekening mee dat je het matras eens in de zoveel tijd moet draaien. Het omdraaien van je matras voorkomt dat er kuilen in het matras ontstaat. Hierdoor blijft het matras comfortabel en verleng je de levensduur.

Zoals je ziet zijn er veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een goed matras. Heb je nog vragen of wil je graag door één van onze specialisten geadviseerd worden? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag met het uitkiezen van het beste matras voor jou!

Nieuws & updates

Recente artikelen