Klantenservice
0
Beddenbriljant - Donderdag 30 November 2023

Hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld gaat een matras 8 tot 10 jaar mee. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type matras, het onderhoud en het gebruik.

Het antwoord op de vraag ‘wat is de levensduur van een matras’ is dus niet voor iedereen hetzelfde. Met deze blog helpen we je in de goede richting met de keuze voor jouw nieuwe matras.

Hoe lang gaat een matras mee: levensduur matras

De gemiddelde levensduur van een matras is ongeveer tien jaar. Wanneer is je matras aan vervanging toe? Dat is afhankelijk van de kwaliteit van het matras, de materialen, het gebruik en het onderhoud. Na hoeveel jaar je een matras uiteindelijk moet vervangen, hangt dus af van een aantal factoren. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Hoe lang gaat een pocketvering matras mee?

Een pocketvering matras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Voor pocketvering matrassen is het belangrijk dat de veerdichtheid past bij het lichaam van de gebruiker. Een pocketvering matras heeft een maximaal belastbaar gewicht. Wanneer deze wordt overschreden, slijt het matras sneller. Daarnaast speelt de toplaag een rol in hoe lang een pocketvering matras meegaat. Bij Beddenbriljant heb je de keuze uit verschillende pocketvering matrassen van hoge kwaliteit. Bekijk het assortiment!

Hoe lang gaat een traagschuim matras mee?

Matrassen met traagschuim gaan gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Net als de matrassen met pocketvering.

Traagschuim neemt zijn natuurlijke vorm snel weer aan wanneer je uit bed stapt. Na verloop van tijd (ongeveer 8-10 jaar) vermindert de terugverende kracht. Hierdoor kunnen er kuilen ontstaan. De kwaliteit van het traagschuim is hierbij belangrijk. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de levensduur.

Bij Beddenbriljant hebben we diverse kwaliteit traagschuim matrassen. Bekijk ons assortiment!

Levensduur van de verschillende soorten matrassen

Hoe lang kun je met een matras doen? Hierboven las je de over de levensduur van pocketvering -en traagschuim matrassen, maar er zijn nog veel meer opties. Bekijk hieronder een compleet overzicht van de levensduur van de populairste matrastypes:

  • Polyether: matrassen van polyether zijn niet erg ventilerend door hun gesloten celstructuur. Daarnaast vindt er snel kuilvorming plaats. Hierdoor gaan ze 4 tot 6 jaar mee.
  • Pocketvering: pocketvering matrassen gaan langer mee, namelijk 8 tot 10 jaar. Voor deze matrassen geldt dat de veren afgesteld dienen te worden op het gewicht van de gebruiker. Wanneer dit niet wordt gedaan, zeker in combinatie met slechte kwaliteit schuim in de toplaag, slijt het matras sneller.
  • Latex: latexmatrassen zijn vrij kwetsbaar en gevoelig. Ze kunnen niet goed tegen zout of wrijving. Latexmatrassen zijn wel hygiënisch en hypoallergeen, doordat schimmels en bacteriën zich niet goed hechten aan latex. Een latexmatras gaat zo’n 7 tot 9 jaar mee.
  • Binnenvering: deze matrassen kom je steeds minder tegen, maar ze kunnen wel tegen een stootje. De levensduur van een matras met binnenvering ligt ergens tussen de 6 en de 8 jaar. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de verenstaal.
  • Traagschuim: traagschuim staat erom bekend mee te veren met de gebruiker. Dit wordt na verloop van de tijd minder, waardoor het matras op den duur minder lekker ligt. Een traagschuim matras heeft een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar.
  • Koudschuim: dit type matras heeft een open celstructuur, met hoge veerkracht, ventilatiemogelijkheden en vormbaarheid. Hierdoor komt de levensduur van een koudschuim matras uit op maar liefst 12 tot 15 jaar.

Waarom moet je een matras vervangen?

Na hoe lang je een matras moet vervangen heb je hierboven kunnen lezen. Maar waarom is het zo belangrijk om je matras op tijd te vervangen? Daar zijn een aantal redenen voor. Deze lees je hier onder.

Je hebt het misschien niet door, maar ’s nachts transpireer je een kwart tot een halve liter. Daarnaast verlies je huidschilfers en dwarrelt er stof door je slaapkamer. Veel hiervan komt terecht in het dekbed en matras. Dit kan op den duur leiden tot schimmelvorming of huisstofmijt, wat astmatische of andere gezondheidsklachten op kan leveren.

Minder nek- en rugklachten

Een oud matras dat aan vervanging toe is, kan nek- en rugklachten veroorzaken. De vering en elasticiteit van het matras nemen af met de jaren. Hierdoor ontstaan kuilen of bulten in het matras, waardoor je scheef ligt of net niet helemaal kunt ontspannen. Let goed op de leeftijd van je matras en controleer of het tijd is voor een nieuw matras om dit te voorkomen.

Diepe en lekkere slaap

Je ligt beter en je rolt minder. Dat zorgt voor een betere en diepere slaap. Daarnaast werkt het gevoel van een goed bed ook positief voor de gemoedsrust. Slaap je al langere tijd niet zo lekker? Misschien ligt het wel aan je matras!

Hoe kun je de levensduur van je matras verlengen?

Een topper gebruiken is één manier om de levensduur van je matras te verlengen. Het onderhouden van je matras is daarnaast ook belangrijk. Sla ’s ochtends je dekbed open en laat het bed luchten overdag. Zet ook wat ramen op, zo komt er genoeg frisse lucht binnen en vermijd je onaangename geurtjes.

Om te voorkomen dat er kuilen en deuken ontstaan, is het verstandig om je matras om te draaien. Zo verdeel je de druk, en slijt je matras minder snel. Tot slot kan je je matras schoonmaken om onnodige slijtage tegen te gaan.

Hoe maak je een matras schoon? Dit doe je door je matras te stofzuigen, te poetsen met een mengsel van baking soda, te stomen met een stoomreiniger en te luchten in de zon.  Je beddengoed regelmatig wassen op minimaal 40 graden is ook belangrijk.

Hoe lang gaat een topper mee?

Matrastoppers verlengen de levensduur van het matras. Het matras wordt door een topper minder belast. Ook vangt de topper veel van het vocht en huidschilfers op. De levensduur van matrastoppers verschilt per situatie. Dit kan van 2 tot wel 8 jaar zijn.

Zowel het materiaal als het onderhoud hebben invloed op hoe lang je de topper kan gebruiken. Zie je kuilen in de topper? Merk je dat de hygiëne flink achteruit gegaan is (denk aan vlekken, geurtjes of zelfs schimmel)? Dan weet je dat het tijd is voor vervanging. Bekijk eens ons assortiment topmatrassen van hoge kwaliteit!

Matras vervangen?

Hoe lang jij je matras kunt gebruiken verschilt per situatie. Ben je na het lezen van deze blog over hoe lang een matras mee gaat, tot de conclusie gekomen dat jouw matras aan vervanging toe is? Bekijk dan het brede assortiment matrassen van Beddenbriljant. Dan volgt daarna de vraag: wat is een goed matras, dat lees je hier!

 

 

 

 

 

Nieuws & updates

Recente artikelen