Klantenservice
0
Beddenbriljant - Donderdag 28 September 2023

Hoe lang gaat een boxspring mee?

Technisch gezien moet een gemiddelde boxspring na zo’n 10 tot 15 jaar vervangen worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel lichten we deze factoren toe. Daarnaast geven we een aantal tips die de levensduur van je boxspring kunnen verlengen, zodat je het maximale uit het bed kunt halen.  

Levensduur van een boxspring

Beddenfabrikanten zijn het erover eens: een boxspring gaat 10 à 15 jaar mee. De uiteindelijke levensduur is echter afhankelijk van een aantal zaken. Zo speelt het materiaal van het onderstel, het matras en de eventuele topper een grote rol. Ook de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht en het lichaamsgewicht van de persoon die op het bed slaapt, hebben invloed op de levensduur van de boxspring.

Daarnaast is onderhoud een belangrijke factor. Wie zijn of haar boxspring goed onderhoudt en regelmatig reinigt, zal langer plezier hebben van het bed.

Hoe lang gaat het onderstel van een boxspring mee?

Een boxspring bestaat uit verschillende onderdelen: een gestoffeerd onderstel (de box), een matras en (in veel gevallen) een topmatras (ook wel topper genoemd). Wanneer we spreken over een levensduur van 10 tot 15 jaar, gaat dit meestal over het onderstel. Zeker wanneer de box geen bewegende onderdelen heeft en gemaakt is van pocketveren of bonellveren, kan deze zeer lang meegaan (tot 15 jaar).

onderstel-boxspring

Is het onderstel een hardbox en voorzien van bewegende onderdelen, zoals bij een boxpring met opbergruimte? Dan is de levensduur korter (tot ca. 10 jaar). Dit geldt ook voor een elektrische boxspring, die is uitgerust met een motor.

Hoe lang gaat een boxspring matras mee?

Een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is: hoe lang gaat een boxspring matras mee? Het antwoord is namelijk sterk afhankelijk van het materiaal waaruit het matras bestaat. Goede koudschuim- of pocketvering matrassen gaan bijvoorbeeld meer dan tien jaar mee. Terwijl de levensduur van een polyether matras ongeveer 6 jaar is.

Je boxspring matras vervangen voordat het gehele bed aan vervanging toe is, is dus reëel. Wil jij het maximale uit je huidige matras halen? Dan is reiniging en onderhoud essentieel. In onze blog matras schoonmaken lees je hoe je dit het beste kunt doen.

Tips voor het verlengen van de levensduur van een boxspring

Zonlicht, transpiratievocht, stof en vuil. Een boxpring krijgt door de jaren heen heel wat te verduren. Al deze invloeden van buitenaf tasten de verschillende onderdelen van je boxspring aan en zorgen ervoor dat je het bed vroegtijdig moet vervangen. Maar geen zorgen: wij geven enkele tips zodat jij de levensduur van je boxpring kunt verlengen!

Stof onderhouden

Goed ventileren is de sleutel. Zeker als het onderstel van jouw boxspring stoffen bekleding heeft. Zet je slaapkamerraam regelmatig open en sla je dekbed helemaal open, zodat de bekleding kan luchten en drogen. Verwijder zo nu en dan stof en haren met een stofzuiger.

Leer onderhouden

Een onderstel met leren bekleding trekt niet zoveel vuil en stof aan als een stoffen boxspring. Toch is het belangrijk om het leer regelmatig te reinigen, zodat het langer meegaat. Vlekken, stof en vocht verwijder je eenvoudig met een zachte (katoenen doek). Zorg er daarnaast voor dat de boxspring niet in direct zonlicht staat. Het leer kan verbleken of uitdrogen.

Hoofd- en voetbord reinigen

Voor het hoofd- en voetbord van je boxspring geldt hetzelfde: maak – afhankelijk van de soort bekleding - regelmatig gebruik van een stofzuiger of zachte doek om haren en stof te verwijderen en ventileer je slaapkamer goed.

Opbergruimte reinigen

Heb jij een boxspring met opbergruimte? Stof nestelt zich gemakkelijk in een opbergruimte. Maak de lade/box regelmatig schoon met een doek of stofzuiger.

opbergruimte-boxspring-schoonhouden

Wanneer boxspring vervangen?

Een boxspring heeft helaas niet het eeuwige leven. Ondanks goed onderhoud zal je het bed een keer moeten inruilen. Maar hoe weet je nu wanneer je een boxspring moet vervangen? We sommen de belangrijkste kenmerken van slijtage voor je op*:

  • Je slaapt ineens minder goed of je hebt vaak last van je nek of rug.
  • Er zitten vlekken of beschadigingen op het onderstel van je boxspring.
  • De vering in het onderstel is kapot/beschadigd.
  • Er zijn doorligplekken of kuilen (deze hoeven niet alleen het gevolg te zijn van een oud matras).

Let op: kraakt je boxspring of doet je elektrisch verstelbare boxspring het niet meer? Waarschijnlijk heb je alleen een nieuwe potenset nodig of moet je de motor van je boxspring vervangen.

Denk jij na het lezen van bovenstaand rijtje dat jouw boxspring aan vervanging toe is? Bekijk dan eens het assortiment boxsprings van Beddenbriljant. Hier vind je diverse soorten hoogwaardige boxprings voor betaalbare prijzen, zoals elektrisch verstelbare boxsprings en boxsprings met opbergruimte.

Nieuws & updates

Recente artikelen